Om jag fått välja

Om jag vetat om vad som skulle hända mig.. så hade jag gjort som den här kvinnan..

Nu visste jag inte…och då blev det som det blev..

Jag har INTE genen och det är jag glad för.. men samtidigt så måste man tänka framåt..

Hade jag varit henne hade jag tagit bort det som kunde plockas bort.. eller bergärt att få medicin..

Medicinen jag käkar.. de där gulliga små hormontabletterna som ser till att jag inte blir fertil igen.. de får mig att svettas… Fast samtidigt så vet jag att om jag nu har någon liten cancercell kvar i kroppen så får den ingen näring och kan inte växa upp och bli en elak jävel..

Samtidigt så är det en del jag reagerar på i artikeln.. För mig känns det lite som ett hån.. Tänk nu på att det är mina tankar.. hur jag känner inför artikeln och inte kvinnan i artikeln..

Jag citerar först och därefter kommenterar jag.. är vi överens..

”Det som kan kännas jobbigt i dag är att vara naken inför främmande människor. Som att åka till badhuset till exempel, det gillar jag inte. Jag är inte helt nöjd med hur mina nya bröst ser ut. Men det var jag inte före operationen heller, ha ha. Och för att ha ammat två barn så har jag ovanligt fasta bröst.

Jag är enbröstat.. och jag har fortfarande.. 1½ år efter operationen inte varit i badhuset.. bävar för att visa mig naken… Jag vill inte…

”Jag kommer att vänta med att operera bort äggstockarna tills jag är 40. Inte för att jag vill ha flera barn, jag är nöjd. Men att ta bort äggstockarna innebär att man kastas direkt in i klimakteriet. Och övergången blir jobbigare om man är yngre och har höga halter av östrogen i kroppen. Vi kommer nog att berätta om vår familjs öde när barnen är i tonåren, så de inte får en chock senare i livet.”

Jag fick bröstcancer när jag var 42.. Jag går på hormontabletter som ser till att jag inte bildar något östrogen. Detta gör att jag har svettningar.. både dagtid och nattetid.. Jag som hade hoppats på att få ett lika skönt klimakterie som min mamma.. hon bara gled igenom det… hennes mens försvann sakta men säkert.. inga svettningar.. inga vallningar… Men blir det som med mig att gå in i klimakteriet på kemisk väg.. är värre än om man hade gjort det naturligt… för jag har svettningar dagligen.. och det dygnet runt… jag vet aldrig när jag får dem… jag bara blir dyngsur i pannan… och det är inte kul när man är ute bland folk.. dessutom får jag svimningstendeser om jag står upp när detta inträffar.. hur kul är detta på en skala..

”En annan sak som känns besvärlig för mig och min man är hur vi ska berätta allt det här för barnen. Min dotter kan ju ärva genen och min son kan föra den vidare om han får barn. De kommer snart att se att mina bröst inte ser ut som andras. Och den dag jag tar bort mina äggstockar kommer de att undra varför.”

Jag ser inte ut som andra.. Jag väntar fortfarande på att få komma till plastiken.. min son och mina döttrar har en mamma som bara har ett bröst.. Min son tycker fortfarande att det är konstigt att han har en mamma med bara en tutte..
Hon har det ju lätt här.. testa barnen.. det hade jag gjort i den här situtationen… lättare att veta nu än när det blir dags… tänk dig själv om din mamma kommer när du är i tonåren och säger till dig att vi måste testa om du har bröstcancergenen.. Tonåren är en tid när man inte vill göra vissa saker.. och vilken chock barnen kommer att får..

”Tills vidare går jag och kontrollerar äggstockarna hos en specialist två gånger om året –men det är klart, det är jobbigt att veta att äggstockscancer har så dålig prognos. Den är svårare att upptäcka i tid än bröstcancer, så dödligheten är större. Men jag kan inte gå och tänka på det hela tiden, då blir jag knäpp.”

Jag får mammografi en gång om året.. några andra koller får jag inte.. om jag inte blir helhispig och ringer och talar om hur jag mår… jag mår skit av att just nu tro att jag har metastaser i nacken.. ja, jag vet att det kanske låter knäppt.. men ändå… Jag rår inte för det.. Metastastänket kommer jag ALDRIG att bli av med.. hur gammal jag än blir… den dagen hon opererar bort livmoder och äggstockar kan hon känna sig rätt så säker.. det kommer jag aldrig att kunna… om jag får ont här eller där.. vad är det då.. Jo, självklart metastaser…. Bara det att jag får huvudvärk får både mig och maken att bli oroliga.. och det i sin tur spär på ”ontet”..

”Och jag i min tur tyckte att det var så orättvist att just vår släkt hade drabbats av den här ovanliga genförändringen.”

Jag har också en ovanlig genförändring.. 15-20 personer i Sverige drabbas av detta årligen.. Det är också tufft.. eftersom den är tuff i sig.. behandling fram tills man är vuxen..
Jag har haft många nätter när jag fick reda på detta.. att jag hade det… och att jag har gett min son detta.. vilket gör att han måste behandlas dagligen tills han är färdigväxt..

Nu har jag gnällt färdig för idag…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 svar

  1. Glad påsk!

  2. Så mycket du har gått igenom, är tanken som kommer när jag läser allt. Du har gjort det så bra och det är så bra att du skriver om det, för jag tror inte vi kan få nog information om det här och du hjälper säkerligen så många dessutom!

    Påskkramar:)

  3. Jag vill bara kramas och önska en glad fortsättning på påsken!

  4. Nu försöker inte jag sätta mig in i hur du mår / känner dig eller berätta hur du ska göra, men vill bara informera:
    Jag har varit på tyska badhus ett flertal gånger. Där bastar och bubblar man naken och män och kvinnor tillsammans. Där har jag fler gånger sett kvinnor med bara ett bröst, män med bara en arm eller ett ben och där verkar alla accepteras oavsett defekter. Bara ett tips. Kanske blir lättare om det finns fler i samma situation så att man lättare kan försvinna i mängden första gångerna man visar sig naken.
    Du är ju trots allt inte ett bröst utan en person.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: