Mikrovågor och ett litet fnitter

Tommy Henriksson på Mälardalens högskola har upptäckt att det är lättare att upptäcka bröstcancer hos unga kvinnor med hjälp av Mikrovågor..

Många kvinnor drar sig för att gå på mammografiundersökning eftersom det innebär, en ibland smärtsam, hoppressning av brösten. Men det finns fler nackdelar med dagens mammografiundersökningar. Röntgenstrålarna är joniserade och även om det rör sig om väldigt små mängder kan de i sig ge upphov till cancer. Man riskerar dessutom att missa tumörer därför att röntgenstrålarna har svårt att upptäcka dem, särskilt hos yngre kvinnor .
Tommy Henriksson vid Mälardalens högskola har forskat på mikrovågsavbildning. Genom att använda mikrovågor istället för röntgenstrålar slipper man många av problemen med vanlig röntgen, och det är dessutom helt ofarligt.
– Den effektnivå på mikrovågorna som vi använder är lika låg som hos en mobiltelefon. Mikrovågorna är dessutom inte joniserande så då försvinner cancerrisken som förknippas med det.

Det visar sig också att, om man läser artikeln, att det också är mycket lättare att hitta tumörer som inte syns på mammografin.. Vilket verkar mycket bra för framtiden.. och jag önskar Tommy lycka till och fortsatt forskning inom området..

Sen det där med fnittret..
För jag kan inte låta bli att skicka med den här länken också.. nu när man ska tänka på miljön…
Tänk er själva.. nu ska vi ha kul.. fast vi måste veva igång den först.. 😀

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar

 1. Heja Tommy Henriksson! Jag avskyr att bli ihoppressad på mammografin…jag inbillar mig att strömmen ska försvinna och så står jag där och sitter fast…tänk om karlar skulle kolla prostatan på liknande sätt 😛

  Ja.. pungen för att leta efter testikelcancer… *hejdlöst fnitter*
  Så kan de få känna hur det känns.. för det måste kännas likadant..

  Kram Pys

 2. Jag läste om detta …man hoppas verkligen att dom kommer på annat som inte pressar sönder brösten 😉

  Ja.. och då kan du tänka dig om du har en hård knöl där i också.. och hur det känns när de trycker ihop bröstet då.. och ska ta tre bilder till av bara knölen… Aj!!

  Kram Pys som ändå är rätt glad att mammografi finns

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: