Bröstkontroll blev en het debatt

Jag skrev inlägget ”Nej.. tro inte på dem!!!” och idag kan man läsa om reaktionerna som har kommit till DN..

Det som forskarna är inne på är att självkontroll är skadligt för oss kvinnor… att vi i princip blir fast i ett mönster att vi klämmer på tuttarna konstant och att vi blir skiträdda så fort vi hittar en liten knöl…
Det är en nervärdering av mig som kvinna.. för vem känner sina bröst bättre än jag själv.. inte ens maken känner dem på det sättet som jag gör.. och då är det inte heller konstigt att jag en dag hittar något som aldrig varit där tidigare..

Enligt den kanadensiske bröstcancerkirurgen Nancy Baxter så är det så här:

– Därför råder vi kvinnor att undersöka brösten utan evidens. Det vore väl okej om det inte skadar någon, men det gör det!

Man kan ju undra på vilket sätt det skadar mig genom att jag kollar mitt bröst en gång i månaden.. är det oro för att få bröstcancer.. nej, det är mer att jag genom detta kan känna om det är några förändringar.. hade jag inte hittat min knöl själv hade jag inte suttit här och bloggat idag… jag hade legat six foot under..

Nancy säger också så här om oss kvinnor som faktiskt hittar våra knölar:

– Men de hittar ofta knölen av en slump och inte genom att de månad efter månad letar efter cancer, säger hon.

Jag är ett levande bevis på motsatsen.. jag hittade den.. för att jag kände varje månad.. och jag kunde mina bröst utan och innan..

Det som retar mig är att Nancy går ut och säger så här:

– Att kontrollera sina bröst varje månad är något som många anser stärka kvinnor. Det ger en känsla av kontroll över både kropp och sjukdom. Men ger vi läkare kvinnor ett sådant verktyg så måste det vila på vetenskaplig grund, annars lurar vi dem.

Jag har en undran.. hur gör hon själv? Kontrollerar hon sina bröst en gång i månaden? För det skulle inte förvåna mig om hon gjorde detta.. för hon vet hur man gör.. och hon vill inte dö hon heller.. eller har hon sån stor tilltro till mammografi apparaterna att hon inte litar till sitt eget omdöme av sin egen kontroll av brösten?? Hade varit kul att få veta hur hon gör.. fast jag kan tänka mig att hon som läkare istället rusar in och gör mammografi i tid och otid..

Visst fan stärker det oss.. när man kan sina bröst så vet man om där kommer något som inte hör dit… och ska det vara genom forskning så måste varje kvinna som har fått en bröstcancerdiagnos få ett formulär att fylla i.. där en mycket viktig fråga ställs och det är den här:

Hur hittades din bröstcancer?

Först då kan de gå ut och kräva att det ska komma riktlinjer om hur man ska göra undersökningarna.. ska man fortsätta med självkontroll.. eller inte.. och om de bestämmer att det inte ska vara så så får landstingen börja att mammografera kvinnor redan från 30 år och uppåt.. och betydligt oftare än mellan 18-24 månader… för jag har hört många som har hittat en knöl bara några månader efter att de har gått igenom mammografi..

Att en person ska kunna gå in och förstöra för så många kvinnor.. det är inte konstigt att kvinnor dör i bröstcancer.. för att cancern hittas försent och att metastaser redan har hunnit bildas.. För om inte läkarna litar på oss vars kropp bröstet sitter på.. vem litar på oss då.. om vi säger att vi har hittat en knöl.. för det vet jag en hel del kvinnor som har blivit ifrågasatta.. när de säger att de har hittat en knöl.. och som inte syntes på mammon x antal månader tidigare.. eller att de är för unga…

Snälla läkare och andra inom vården.. ni måste ta oss kvinnor på allvar.. annars så kommer oron som Nancy beskriver fast det gäller självkontrollen..

– Sedan dess har fler studier bekräftat detta. Satsningar på att lära kvinnor att undersöka sina bröst en gång i månaden leder inte till minskad dödlighet i bröstcancer. I stället leder det till oro hos kvinnor, läkarbesök med problem som inte beror på bröstcancer och onödiga biopsier

Eller som självaste Stefan Emdin, bröstcancer kirurg och en av Socialstyrelsens experter och även en av författarna till Socialstyrelsens nationella riktlinjer för bröstcancervården i Sverige, uttrycker sig:

– Forskningen visar att självundersökning sannolikt leder till mer skada än nytta. Därför valde vi att inte ta med det som en del av våra rekommendationer.

Han fortsätter och säger även följande:

– Vi delar ut en broschyr om det här på sjukhuset. Det är viktigt med tidig upptäckt av bröstcancer. Men man ska inte kolla sina bröst varje dag, det mår man inte bra av. Det handlar om att hitta en balans.

Det har aldrig varit prat om att kolla brösten varje dag.. en gång i månaden är det som har sagts.. och så har det alltid varit.. Men här är det rätt så kul.. för här motsäger han sig själv.. för först så pratar han om att det inte finns något vetenskapligt belägg för självkontroll.. och i nästa mening så säger han att de har en broschyr på sjukhuset som uppmanar till självkontroll.. hur ska han ha det???

Jag säger som så här: Kvinnor.. välj att lära känna era bröst.. för en dag kanske ni känner något som inte funnits där tidigare.. kolla upp den där knölen en gång för mycket än en gång för lite.. sjukvården är till för oss.. och ett par nålstick är värt livet.. för vad gör det om man blir stucken ett par gånger i ett bröst och det visar sig vara något ofarligt… för tänk om det inte är ofarligt.. tänk om det är en liten ”knöl jävel” som sitter där.. och då har du hittat den..

Ska man kunna lite på de vetenskapliga rönen.. och på forskningen så måste varje bröstcancerdrabbad kvinna få svara på frågan hur deras knöl hittades.. för vem har inte sagt att de som är med i just den studien så har all cancer hittats på mammografin.. och då är det ju ingen idé med självkontroll.. men om alla knölarna hade hittats av kvinnan själv då hade det nog sett annorlunda ut när det gäller vad forskarna skriker om… för jag tycker inte att de tar oss kvinnor på allvar… och Nancy.. du måste tro på dina patienter.. och inte förlita dig helt på forskarrön och undersöknings apparatur..

Kan bara hålla med Metros redaktionschef Ann Olrin:

Visst händer det att kvinnor hittar ofarliga cystor och visst är det svårt att känna knölar i brösten och visst är mammografi viktigt men att själv undersöka sin kropp och att vara vaksam på förändringar i brösten kan inte vara fel.
Oroar sig gör man ändå och all forskning visar att ju tidigare en bröstcancer upptäcks desto större är chansen att patienten blir helt frisk. Att hävda något annat är ett hån mot alla de 7000 kvinnor som drabbas av bröstcancer i Sverige varje år.

Kvinnor.. fortsätt kläm.. och ni män.. ni gör likadant..

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 svar

 1. Jag hör till dem som INTE systematiskt känner igenom mina bröst…tar bara ett extra ”varv” runt tuttarna när jag tvålar in mig i duschen!
  Jag tycker att var och en ska göra det de känner sig trygga med….
  Men jag vill uppmana er alla som läser Pysans blogg, att skänka en liten slant…det är sååå enkelt att sms:a in pengarna…och ”många bäckar små” osv…
  Vilken härlig resa du fick Pys..:)
  Kram Ia

  Huvudsaken är ju att du känner.. sen hur mycket var och en gör kvittar.. kan man sina tuttar så kan man ju dem.. och då hittar man om det är något konstigt med dem…

  Tackar så mycket för uppmaningen om min insamling… för lite mer pengar behövs…

  Kram Pys

 2. Förstod att du skulle reagera på det där, fast jag inte läste artikeln uan bara noterade länken. Tycker din lösning är mycket sundare. Självklart är oro aldrig bra, men har man tänkt sig att överleva är det alltid bättre att se sanningen i vitögat än att köra ner huvudet i sanden. Och visar en ”onödig” biopsi på att en eventuell knöl är ofarlig, då är väl det absoluta toppen. Det är väl därför, rätta mig om jag har fel, vi har biopsier, för att få klara besked åt ena eller andra hållet. Att en andel är ”gröna” gör dem inte onödiga.

  Sanningen måste man hela tiden se i vitögat.. annars vet man inte vad som sker med en.. och jag kan inte med vissa forskningsrön som inte stämmer med verkligheten…

  Kram Pysan

 3. Så himla bra du skriver pysan, vi känner våra kroppar bättre än någon annan, vi får ofta vara riktigt påstridiga för att inte bli bortviftade av sjukvården.
  Du har så rätt det du skriver, känner så många som själva upptäckt sina knölar och bland dem finns de som inte har kommit i mammografi ålder så att säga.
  Andelen som du säger är ”gröna” är inte onödiga tvärtom de får ju dem att sluta oroa sig och må bättre.
  Mottot att kolla en gång för mycket är bättre än inte alls.
  Kram
  Birgitta, Carolas mamma

  PS. Kommer läkarna att säga detsamma till männen? För idag uppmanas de ju att kolla sig när det gäller prostatan.

  När det gäller männen så är det lite svårt att känna efter prostatan.. men man vet aldrig vad som händer på den fronten..

  Första gången jag träffar en doktor som ska känna på mina tuttar.. hur ska h*n veta hur de känns..???
  Det är jag som känner dem.. det är jag som vet hr de känns och hur många knölar som ska finnas där.. och det är uppenbart att många kvinnor själva hittar sina knölar.. och att säga att det är FEL att göra det.. det är så sorgligt.. jag blir så ledsen.. för jag vet att då är det många tjejer som anser sig inte behöva undersöka sina bröst.. varvid bröstcancer garanterat kommer att sprida sig… för en cancer är inte snäll.. den är lömsk utan åtskillning.. på vem… den drabbar…

  Kram Pys som blev jätteglad av att få veta att jag har skrivit en bra text.. tack för det..

 4. Hej! Jag skriver till dig för att jag har skapat ett armband till förmån för Cancerfondens rosabandet-kampanj. Det heter rosa armbandet och kostar 199kr. 50% av överskottet går direkt till cancerfonden. Jag skulle bli jätteglad om du kunde tänka dig att skriva om armbandet på din blogg. Ju fler som deltar i kampen desto mer pengar till ny forskning! Läs mer på http://www.hildestamdesign.se Tack oavsett hur du väljer att göra! Anna

  Hej..
  Jag har skickat mail till dig..
  Och där står allt.. vill inte skriva ut det i bloggen.. men läs mailet och så kan jag se vad jag kan göra..

  Kram Pys

 5. Tummen upp för detta inlägg! Gör nu som Pysan säger, bara kläm på!

  KRAM

  Tack för tummen.. den värmer lika gott som filten jag har kring kroppen.. för det drar från fönstret..

  Kläm på flickor.. och så även ni pojkar som läser min blogg.. för bröstcancer drabbar män också.. och det har samhället så svårt för att förstå.. men det är ingen skam att få cancer i brösten.. inte för män heller… däremot att inte gå iväg och kolla sig.. då är man ute på osäker mark.. nä.. kolla upp varenda liten knöl ni får.. och sjukvården får helt enkelt acceptera att så är det.. kan de inte sänka åldersgränsen på mammografin så får de skylla sig själva..

  Kram Pys

 6. Välkommen hem igen!

  Tackar.. Måste fråga vart fröerna är??

  Kram Pys

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: